WORKSHOP BEWUST BEWOGEN FOTOGRAFIE (ICM)

Veel fotografische situaties zijn gebaseerd om je camera tijdens het fotograferen zo rustig als mogelijk stil te houden om daarmee haarscherpe beelden te creëren. Je hebt flink geoefend om een vaste hand te ontwikkelen, je maakt gebruik van een afstandsbediening of beeldstabilisatie om het risico van camerabewegingen te verminderen. Maar is het altijd stil houden van je camera de enige manier om een interessante foto te maken? Is het geen tijd om andere creatieve vormen van fotografie te ontdekken? Net als fotografie met lange belichting (Long Exposure Photography / LEP) is het idee achter bewust bewogen fotografie (Intentional Camera Movement / ICM) om een langzame sluitertijd te gebruiken om daarmee onscherpte in de foto te creëren. Het verschil is dat je bij LEP met lange sluitertijden altijd een statief gebruikt zodat een deel van het beeld scherp blijft. Bij ICM verplaats je de camera bewust tijdens de belichting, zodat alles wordt weergegeven als een waas met hier en daar min of meer duidelijke elementen.

Inhoud
Bewust bewogen fotografie (ICM) is een fotografische techniek waarbij de camera wordt bewogen terwijl de foto wordt gemaakt. De beweging van de camera volgt de “hoofdlijnen” in je onderwerp. Bijvoorbeeld de horizon. Het verplaatsen van je camera tijdens de belichting geeft je veel mogelijkheden om daarmee creatieve beelden te creëren. In het bijzonder kan ICM worden gebruikt om op een geheel andere manier een landschapsfoto te maken. Het zal de scherpe details (lijnen, vormen en kleuren) in een landschap verminderen en daarmee krijg je een geheel andere landschapsfoto. Een scène die je normaal gesproken te rommelig vindt, kan tot leven komen via ICM tot een interessante en abstract foto. ICM geeft een bekend en vertrouwd landschap een geheel andere dimensie.
We gaan fotograferen op verschillende locaties. De locaties bieden je veel mogelijkheden om je in deze creatieve manier van fotograferen te bekwamen. Vervolgens gaan we terug naar het klaslokaal om een aantal beelden te bewerken op de computer. We laten zien hoe je het maximale uit je foto kunt halen met Lightroom en Silver Efex Pro.

Niveau
Deze workshop is bedoeld voor de half- en gevorderde fotograaf. Je moet het gebruik van sluitertijd, diafragma en ISO-instelling beheersen. Ook het nabewerken van je RAW-bestanden is bekend.

Prijs
De prijs voor deze workshop is € 85,00. Je ontvangt een uitgebreid naslagwerk (als pdf) met de behandelde theorie en tal van praktische tips.

Benodigdheden
Voor deze workshop heb je een digitale spiegelreflex- of systeemcamera nodig. Belangrijk is dat je op de camera het diafragma en de sluitertijd zelf kunt instellen. Volle accu’s. Ook is een ND64 filter nodig voor ICM-Fotografie (de ND-filters kan je ook bij ons lenen). Pas je kleding aan op de weersomstandigheden. Iets te eten en drinken voor tijdens de workshop. Een goed humeur.

Advies
Wanneer je hulp nodig hebt bij het zoeken naar de juiste camera en/of statief, dan helpen we je met alle plezier verder. Stuur je vraag naar info@rotterdamse-fotografieschool.nl en je ontvangt binnen enkele dagen een onafhankelijk advies.

Cadeau doen
Wil je de workshop ICM-Fotografie aan iemand cadeau geven? Lees meer …

Gallery
Zie hier voorbeelden van ICM-Fotografie. Foto’s gemaakt door onze cursisten. Naar de website…

Data workshop ICM- Fotografie

(workshopnummer 25.675) woensdag 9 juli 2025

(workshopnummer 25.676) zaterdag 30 augustus 2025

(11.00 – 16.00 uur)

Deelnemen
Wil je je inschrijven voor de workshop ICM Fotografie? Ga dan naar het Inschrijfformulier  (noteer daarop ook het workshop nummer). Nadat wij het formulier hebben ontvangen, sturen wij je zo spoedig mogelijk een bevestiging van je deelname. Daarna ontvang je van onze administratie de factuur als pdf-bestand.

Locatie van de Rotterdamse Fotografieschool
Coolhaven 238c te Rotterdam (Delfshaven). Er is voldoende parkeergelegenheid voor de deur. Van maandag tot en met zondag betaald parkeren (09.00 – 23.00 uur /zone 540, laagste tarief). Onze locatie is ook te bereiken met het openbaar vervoer (Metrostation Delfshaven of Coolhaven / Tram 4 halte Ruilstraat), zie ook Google Maps

Wij maken je erop attent dat het historische pand aan de Coolhaven vanwege de 7 trappen (geen lift) niet toegankelijk is voor rolstoelgebruikers of mensen die slecht ter been zijn.

Lees ook de informatie over studiebelasting

Hier vind je onze Algemene Voorwaarden

Voor verdere vragen en contact: klik hier

Gegevensbescherming